Förändring

När jag ser tillbaka några år på mig själv så ser jag att jag har varit lite rädd och osäker inför de nya svenska ungdomarna som funnits på Angeredsgymnasiet. Jag har inte riktigt vågat närma mig dem för att jag kände mig osäker inför dem. Jag hade ju inte undervisat andra elever än de svenska riksgymnasieeleverna på den tiden och de andra som rörde sig i korridorerna var jag lite osäker inför. Jag kände inte igen de signaler de gav och gav väl inga bra signaler i gengäld. 
Nu har jag jobbat ett par veckor med nyanända ungdomar från Somalien, Afganistan, Syrien m.m. och min världsbild har förändrats i grunden. Det finns ingen som helst anledning att vara rädd. Men jag förstår dom som känner osäkerhet och rädsla inför det som är främmande. 
Mitt råd är dock följande: ta ett djupt andetag, gå fram till personen och inled ett samtal. Det kan vara precis vad som helst. Jag lovar att du kommer att bli överraskad och kanske bli av med lite främlingsfobi på köpet. Du blir med allra största sannolikhet varken rånad eller våldtagen.
Smällkaramellen på bilden ovan fick jag av en ung afgansk man som bevis på sin uppskattning av våra veckor tillsammans. Det var ömsesidigt kan jag säga.
God Jul och Gott Nytt År!
0 kommentarer