Flyktingbarnen

Hur skall vi hantera den stora mängd nyanlända, ensamkommande afganska pojkar som söker asyl? En del av dem blir nekade asyl och det regelverk som styr detta har inte ändrats särskilt på ett par mandatperioder. Nuvarande regering får emellertid klä skott för de beslut som framtvingades av riksdagen. Sverigedemokraterna har drivit på en aggressivare invandringspolitik och fått medhåll från en del alianspartier, kd och m. Och möjligheten att genomföra humanare reformer ser i dag ut att bara hamna i stå. 
Av de politiska partierna har väl mp drabbats värst av den politiska skammen, men även vi sossar får klä skott för en migrationspolitik som är svår att försvara.
Det man måste förstå är de faktiska omständigheter som råder. Riksdagen, och enbart riksdagen fattar beslut om de motioner och lagförslag som inkommer. Problemet ligger alltså i att Sverige i dag styrs av en minoritetsregering. Det går inte att få igenom någonting utan att kompromissa, vilket inte alls är bra. Som exempel kan nämnas förslaget om att ta bort den övre gränsen i sjukskrivning. Detta röstades ner av aliansen med sd som bifall. 
Skulle vi (S) i budgeten komma med förslaget att ge amesti till alla flyktingar i dagsläget så skulle det med 100% sannorlikhet stekas med frukostägget. Inga andra reformer skulle kunna gå igenom heller.
Än en gång: riksdagens beslut är det som gäller.
Vi behöver mer röster och platser i rikdagen för att kunna driva igenom en humanare politik med fokus på mänskliga behov, arbete, arbetsmiljö, vård, omsorg, utbildning och trygghet. Då kan vi också ta hand om de flyktingar som söker sig till vårt land.
0 kommentarer