Sommaren är kort

Denna sommar är det säkrast att ta vara på varenda glugg i molntäcket. Utomhus kan man promenera, löpträna och göra utflykter. Fast det sista bör man göra med regnutrustning i beredskap. Innomhus kan man laga mat, läsa, öva på sitt instrument och skriva blogg. 
Mycket arga, och rent av hatiska, toner har florerat på nätet denna sommar. Kan det bero på det taskiga vädret? Ilskan riktas mot muslimer, vänsteraktivister, feminister, rasister och sverigedemokrater med flera. Ilskan riktas åt alla håll och kanter. Alla skyller sakernas dåliga tillstånd på varandra. 
Nej. Det beror inte på vädret. Det beror på att vi nu lever i en ny tid. Det forna Sverige med trygghet och välstånd som många av oss har växt upp med är borta för alltid. Det tog flera decennier av kamp och möda av arbetarrörelsen att bygga upp folkhemmet, men bara två decennier att sälja ut, avreglera och lägga ner. Dessutom har våra gemensamma tillgångar många gånger sålts ut till kompispriser.
Nu är många väljare besvikna över att "det är för mycket snack och för lite verkstad" efter höstens val. Man förväntar sig att en minoritetsregering skall fixa hela skiten omedelbums. Det är oerhört naivt och visar på total brist på kunskap och insikt. Det välstånd vi har haft sen femtiotalet varade i fyra decennier. That's it. 
De valkampanjer vi numera bevittnar handlar om personkemi och därmed också personangrepp på de politiker som törs ställa upp för val. Vi har gått tillbaka till en amerikansk modell för politiska kampanjer. Mest pengar, resurser och mediastrategi vinner.
Nu är vi inne i en period av ökade motsättningar, inte bara i Sverige, utan i hela europa och faktiskt hela världen. Det är givetvis de gamla klassmotsättningarna men nu också religiösa-, ekonomiska- och nationella motsättningar.
Är vi på god väg in i ett tredje världskrig?
Hösten är på väg.
0 kommentarer