Nationalism?

 
Är nationalism något fel och destruktivt? Många på vänsterkanten klagar nu på den ökande nationalismen och menar att den orsakar främlingsfientlighet och fascism.
Jag vill därför börja med att fundera över vad det är som orsakar nationalism? Är det högerkrafternas rädsla för främlingar? De ökande flyktingströmmarna? Nja, det är nog snarare symptom.
Det finns, och har alltid funnits, ett behov att definiera sig själv och det sociala sammanhang som man är en del av. Marknaden har givetvis tagit fasta på det. Konkurrens har drivit fram en gemensam estetik som påverkar i stort sett allt vi har runt oss.
Varenda liten bondhåla i skandinavien ser likadan ut. En gågata med de vanliga butikskedjorna, HM, Dressman, Lindex, Twillfit m.m. Det går knappt att se vilken stad man befinner sig i om man inte aktivt söker upp det som inte ännu är exploaterat. Konkurrens leder till att det som är mest attraktivt får störst plats.
Den musik som flest gillar spelas mest i medierna, eller till och med endast. Smalare genrer får ingen, eller ytterst lite, exponering.
Om man reser med exempelvis ving så kan man inte se vilket land man befinner sig i om man inte lämnar deras dagis med fullständiga rättigheter och pool. Det går nämligen att spendera hela semestern enbart vid deras anläggning var man än befinner sig.
Det finns fler exempel, men det jag vill ha fram är att marknaden numera är synnerligen global. Det påverkar oss alla så att en kulturell likriktning har börjat formas i de länder som ingår i det globala marknadssystemet. Då blir den folkliga motreaktionen att försvara de genuina värden som finns i respektive samhälle.
Nationalismen stärks.
Då börjar man också försöka identifiera vad det är som hotar den egna identiteten och kulturen. Det som snabbast drabbar synfältet blir förståss de stora flyktingströmmarna. Där kommer en massa folk med andra religioner, annan musik, andra sedvänjor, annan kultur.
Främlingsfientligheten stärks.
Hur reagerar de styrande, etablerade politiska partierna? Där hävdar alla att de står för en liberal demokrati med jämlikhet mellan könen och alla mänskliga rättigheter etc. Alla etablerade partier värnar om allas människors lika värde. En samlad ideologisk gågata, eller "åsiktskorridor" har med tiden bildats.
Nationalistiska och fascistiska rörelser stärks.
Synpunkter på det?
0 kommentarer