Vad är rasism?

Det råder för närvarande begreppsförvirring kring begreppet rasism. Man får dagligen höra begreppet rasism både av privatperoner och mediafolk. Ofta handlar det om att man är rasist om man riktar hatiska eller nedsättande kommentarer mot anhängare av den muslimska trosuppfattningen. Det är emellertid inte rasism i egentlig mening. Det är islamofobi. Det är nämnligen många folkgrupper i världen som är anhängare av den muslimska tron och kulturen, det är inte en ras. 
Rasism emellertid, handlar om att inte acceptera någon med annan hudfärg eller andra attribut som är typisk för folkgruppen i fråga. Till saken hör ju också att det finns bara en människoras kvar i dag: homo sapiens. Neandertalare med flera finns ju inte längre. Rasismen är alltså en fabel. Det talas bland annat om "den rena ariska rasen" bland dom som säger sig vara rasister. Problemet är bara det att den ariska folkgruppen är romer som härstammar från Indien. Detta är ju ett pinsamt problem för rasisterna eftersom deras föregångare Hitler trodde att det var den nordiska, blonda folkgruppen som var arier. I alla fall hade kanske någon inbillat honom det.
Vi har haft organiserad rasism i Sverige. Rasbiologiska institutet i Uppsala är en pinsam fläck i vår moderna historiebok. Tvångssterilisering med mera avskaffades så sent som 1976. Den "forskning" som bedrevs var ju också mallen som den tyska nazismen senare använde för sitt projekt.
Så det finns fortfarande rasister i Sverige. Och islamofober och homofober m.m.. Men vi skall använda de rätta begreppen tycker jag.
0 kommentarer